Maneaua (r)urbană

18 aprilie 2011

Adică un amestec de rural şi urban de cea mai joasă extracţie. Adică o zonă de oraş sau sat, de sat şi oraş fără cap şi coadă, fără niciun fel de gîndire urbanistică şi arhitectonică. Adică ceea ce poţi vedea în zona de nord a Bucureştiului prin comunele Mogoşoaia, Buftea,  Baloteşti, Corbeanca, Tunari, Moara Vlăsiei. Zic nord, fiindcă în alte puncte cardinale nu fusei să caut o casă. O casă cu curte. Cu curte de asta cu flori, nu betonată, dăluită, pietruită, cu gazon, cu pitici şi păsări ibis din ghips care privesc cu tristeţe încremenirea de gunoaie din afara curţilor, stînd frumos aşezate, pe fosele septice care nu par deloc septice, în stoluri aş spune, avînd în vedere aglomerarea de case care toate sau aproape toate sînt decorate astfel, fiindcă e o modă a prostului gust, a prostului, a parvenitului, care se extinde,  pînă cînd va ajunge în Maramureş, unde, poate, locul căsuţelor cu specific local va fi luat de viloaie din astea roşu bordeaux sau galben citron sau verde praz sau albastru de nevoroneţ sau gri-şters, sau la roşu părăsit. Părăsit de constructor, părăsit de proprietar, avînd un afiş mare pe care scrie de vînzare…

Drumul e o încîntare. De o parte şi de alta a unui drum judeţean oarecum asfaltat, se deschid nişte chestii de servitute, să le zicem alei, să le zicem ulicioare, dar nu prea putem să le zicem nici una nici alta, fiindcă nu au frumuseţea aleilor, nici farmecul ulicioarelor de la ţară. Ele sînt nişte drumuri de servitute pe care unii trec cu calul, alţii trec cu calul cu 300CP, alţii, mai vajnici, cu piciorul, asta dacă nu plouă, cînd nici nu vreau să mă gîndesc ce i s-ar putea întîmpla duduii cu pantofi cu toc şi geantă Vuitton care s-ar avînta pe acolo, nici bătrînei legată cu broboadă şi care mănăncă seminţe la poartă, privind nebunia dimprejur.

Una peste alta, care cum a cumpărat şi el un lot de teren, că a prins un pont, sau un prost, a săpat un puţ, a săpat o fosă, a lotizat, a vorbit cu un arhitect sau l-a sărit pe ăsta, pe arhitect , a făcut un proiect i-a dat un nume, un nume englezesc ceva cu garden la sfîrşit, un nume românesc ceva cu verde sau paradis, dacă mai e şi vreun lac pe acolo se poate ataşa uşor un „lake view” sau alte trăsnăi din astea fanteziste, avînd în vedere realitatea nu închipuirea, şi s-a apucat să construiască. Cum i-a plăcut lui sau cum avea bugetul sau cum i-a făcut contabilul sau antreprenorul devizul, calculul de profit, căci pînă la urmă asta e tot ceea ce contează.

Astfel, iată-ne potcoviţi cu o zonă limitrofă Bucureştiului extrem de profitabilă şi îngrozitor de urîtă. Ceva la fel ca manelele.  Cerere mare pe piaţă, se cumpără, se ascultă, e muzică. Aici la fel. E cerere mare pe piaţă, se cumpără, se populează, se trăieşte, e viaţă.

E ceva despre care mă întrebam dacă aici lumea naşte pui vii…

11 Responses to “Maneaua (r)urbană”

  1. ion mincu Says:

    Dar dumneavoastră, doamnă, de ce nu aţi împiedicat acest adevărat atentat la bunul simţ al poporului din care faceţi parte, ce acţiuni concrete aţi întreprins, doamnă, nu cumva vă situaţi undeva peste şi în afara chestiunii, cu toate că se citeşte conductorul-arhitect din dumneavoastră !

    • Sorina Says:

      Domnule Mincu,
      Nu aveam cum să împiedicăm una ca asta, nici eu, nici poporul meu. Poporul dumneavoastră e mult mai puternic, mult mai numeros şi dispune de arme performante cum ar fi banii cu care cumpără terenuri, imobile, persoane abilitate din instituţii specifice unui popor de birocraţi care, dragă domnule, deşi numeric ceva mai redus, cîştigă enorm datorită lăcomiei şi a lipsei coloanei vertebrale.

  2. ion mincu Says:

    Doamnă Bovary,

    Sunt impresionat de seriozitatea cu care trataţi umilul meu comentariu. Voi continua să nu mă refer la temă ci la autorul postării (aşa se face pe blog-uri nu ?) – cred că anihilându-l pe acesta anihilez şi ideile sale, numai dacă nu cumva acestea au intrat deja în conştiinţa publică urmare penetrabilităţii deosebite a postului.
    Iată mesajul meu către autorul postării (remarcăm faptul că e mai greu de spus autoarea, primul cuvânt venit în tastatură fiind autorul): Timpul curge !

    • Sorina Says:

      Îmi pare bine că citaţi cu atîta uşurinţă din Heraclit. Panta rei, timpul (totul) curge, depinde unde, dragă domnule! Din păcate, timpul nostru curge greşit, schimbarea se face în rău, nu în bine. Schimbarea nu e întotdeauna un lucru pozitiv, iar Heraclit, în filozofia sa, altceva voia să spună prin această maximă. Devenită maximă, tocmai fiindcă panta rei!

      • ion mincu Says:

        Erudiţia poate avea efecte contrare, precum abuzul de medicamente; de exemplu, mi s-a întâmplat să iau un medicament care m-a făcut să exclam: Miau ! deşi poate ar fi trebuit să iasă un Ciau !Cam aşa şi cu dvs., mesajul nu avea ambiţii filozofice, era doar un remember.

      • Sorina Says:

        Remember-urile, distinse domn, sînt valabile între persoane care au amintiri comune sau împart un trecut glorios, furtunos… În ceea ce ne priveşte, nefiind cazul, am făcut apel la cunoştinţele de cultură generală.
        P.S. Interesant medicament, chestia cu Miau şi Ciau ar fi bună şi de idee de reclamă!

    • bogdan Says:

      Mincu ăsta are aer de Craiova! 🙂

  3. bogdan Says:

    Unde sunt parveniţii d’antan? Mă refer la cei din perioada interbelică. Ei au construit, de exemplu, zona Aviaţiei, noroc cu ăştia de acum, care dărâmă câte o vilă a foştilor şi fac un bloc de o extravagantă frumuseţe.

  4. lulutza Says:

    Imi puneti si mie unde se afla zona Aviatiei? Mi-e rusine sa recunosc, dar nu stiu unde se afla.


Lasă un comentariu