Exprimări libere și libera exprimare

14 mai 2013

Se intersectează, se suprapun sau sînt disjuncte? Unde intervine autocenzura? Cînd dispare bunul-simț?
Sîntem sufocați de agramatism, de știri de senzație, de emisiuni proaste făcute de amatori, cu invitați care vorbesc la limita penibilului care te cuprinde tot pe tine spectatorul, de reclame agresive, de filme proaste.
Dai un reset și nu te mai uiți, nu te mai interesează nici măcar starea vremii, fiindcă te agresează pînă și ținuta lui Busuioc, nemaivorbind de talentele aferente. Nu te mai interesează nici de pensii, nici de greve, nici de învățămînt, nici de sistemul sanitar. Speri, totuși, că ai trecut într-o zonă mai salubră. Fiind un animal social migrezi spre zone internetice de mare succes în zilele noastre. Îți faci niște prieteni. Pe unii îi cunoști sau îi cunoșteai, pe alții îi adaugi acum fiind mutualși sau persoane importante, publice, scriitori sau cvasi scriitori. Ieși astfel din zona liberei exprimări pentru a te azvîrli într-o zonă a exprimărilor libere. Astfel, mai curînd decît ți-ai fi imaginat, iei cel mai fierbinte prosop pe care l-ai fi putut lua vreodată peste ochi. Constați că foștii colegi sînt fie narcisiști, fie exibiționiști, fie agramați, fie toate acestea la un loc. Mutualșii sînt preocupați să vîndă ceva, sînt la fel sau chiar mai agresivi decît reclamele, iar cei care încep cu cvasi sînt de fapt niște pseudo. Scriitori și scriitorași, mai mari sau mai mici în toate privințele și accepțiunile termenului, îți adminstrează constant șocuri de cuvinte care legate în propoziții ce alcătuiesc fraze îți zbîrlesc părul mai ceva decît produsul foltene. Astfel, exprimările lor libere conțin neapărat cuvinte din categoria celor care se înrudesc în toate felurile cu cuvîntul muie, prescurtări de tipul plm, observații pertinente despre lume și viață care îți întorc stomacul pe dos, filosofia pulii etc. Toate acestea sînt presărate cu o doză maximă de: nouă pe aici totul ne pute, țara e de rahat, românii sînt proști și altele la fel de infatuate. Lumea se îmbulzește să comenteze, să dea like, să îi bage în seamă.
Ție nu-ți mai rămîne decît să privești prostit poza fostei tale colege de facultate, poză în pielea goală și cu niște pietre puse pe organul genital. Îți zici că da, asta da exprimare liberă și liberă exprimare. Te întrebi cînd o să apară și poza fără de pietre și continui să accesezi frenetic pagina, ca să nu-ți scape chestia asta. Exprimarea la nudul gol!

Reclame

12 Responses to “Exprimări libere și libera exprimare”

 1. bogdan Says:

  Sorina, cin’ te-a supărat? 🙂

  Da, libertatea prost înțeleasă, ca și somnul rațiunii, naște monștri.

  Oamenii erau sau numai păreau cu mult mai mult bun-simț înainte de 1989?

  C a unul care a studiat istoria, pot să spun că am fost zguduit văzând cât seamănă ceea ce este acum cu ceea ce a fost înainte de 1945. Însă, atunci au existat cei doi buni regi nemți, regina Maria, cei doi Brătieni, tatăl și fiul, precum și alți câțiva membri ai elitei – personalități de prim rang care au făcut diferența. De aceea au existat 1877 și 1918. Viața politică în mare tot fanariotizată era, schilodită de de arbitrar, corupție, hoție și ineficiență.

  Nu, românul nu este prost, probabil nu este nici mai deștept, dar nici mai prost decât neamțul sau francezul. Problema este cu temperamentul acestei nații (Rădulescu-Motru are o lucrare interesantă în acest sens), genele noastre sunt mai jucăușe, prea jucăușe. Românul ajuns rege face totul praf.

 2. Valerius Says:

  Dacă vă cunosc suficient, dv. vă revoltaţi împotriva efectelor, dar nu şi împotriva cauzei, împotriva fenomenului, dar nu şi împotriva esenţei. Poate cu o singură excepţie, mă gândesc la acel articol (?) scris în perioada în care fiul dv. avea probleme în avansarea profesională, articol în care (cel puţin aşa mi s-a părut) atacaţi în mod făţiş sistemul capitalist. Chiar nu puteţi accepta că toate lucrurile pe care le criticaţi în acest articol sunt fenomene generate de esenţa sistemului ?

  Nu ştiu vreun lucru numai bun sau vreun lucru numai rău. Depinde de sistemul de referinţă, depinde de perspectiva din care priveşti lucrul. Aşa cum un om care nu şi-a văzut sacii în căruţă are o perspectivă diferită de a celui care şi-a urcat sacii în căruţă. Mă amuzau, într-o măsură, situaţiile în care, în „comunismul odios”, existau acele îmbrânceli pentru a urca într-un mijloc de transport (autobuz etc.). Un acelaşi individ, când nu pusese încă piciorul pe treptele maşinii, avea o „filozofie” de felul „Ce stai, cucoană, de-a curmezişul drumului, nu vezi că vrem să urcăm şi noi ?”, după ce urca avea altă „filozofie”, de felul „Ce faci, domnule, te urci peste mine ?”

  Nu voi spune că sistemul capitalist nu are şi aspecte pozitive, bune. Depinde de interese, de perspectiva personală din care priveşti. Dar sunt convins că esenţa lui generează nedreptăţi, raporturi alienante între oameni. Articolul dv. este, chiar dacă nu recunoaşteţi, o critică a capitalismului

  • LePrince Says:

   mda…capitalismul genereaza raporturi ariel…aniel…alinel… alunel…zi-i sa-i zic…aaaa..cum pastele ma-sii ii zice…ALI E NAN TE intre oameni, nici nu se pune problema ca el, capitalismul, sa fie comparat, pus in antiteza, cu comuismul care genereaza iubire, relatii principiale si respect reciproc intre oameni. ca vezi aici:

   „filosof…ia uite domne…tu’va’muma’n’cur…o meserie n’aveti, da…pretentii cu caru”

  • Sorina D. Says:

   Cît de importante, în sine, mai pot fi astăzi clasificări de genul capitalism, comunism, dreapta, stînga etc.? Noțiunea de ideologie și-a pierdut complet sensul, liberalii sînt pe platformă cu social-demococrații, iar partide etnice guvernează fără probleme. Singura chestie care ar mai rămîne, într-adevăr, de referință, cum spuneți dumneavoastră, ar fi modul în care ne raportăm la proprietate. Credeți că în această criză economică, socială și morală pe care o străbate lumea ar fi avut importanță menținerea proprietății comune asupra mijloacelor de producție? Ar fi schimbat asta chiar și cu un atom starea de fapt, alienarea? Eu zic că nu. Cel mult, ar mai fi fost ținută în frîu, dacă ne referim la poze cu femei goale sau înjurături la liber, de un sistem securist bine închegat. Desigur, la suprafață, că, în subteran, înjurăturile ar fi curs și mai abitir, iar pozele cu femei goale ar fi fost și mai mult savurate…

 3. LePrince Says:

  Doamna Sorina, va rog nespus sa-mi oferiti linkul, prilejul si ocazia sa privesc si eu, la randul meu, poza fostei dvs. colege de facultate, poză în pielea goală și cu niște pietre puse pe organul genital. Precizez ca doleanta-mi nu contine picatura/neam/nada/ niente de gand pervers-parsiv-marsav, ci vreau decat sa ma verific daca ma voi delecta prostit au ba la vederea lu nudu gol a lu ex fosta dvs. colega de facultate.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: