Un gînd pe zi

21 octombrie 2010

„Neruşinarea este nadirul sufletului. Încercînd să extirpăm ruşinea, am dărîmat unul din meterezele spiritului omenesc, bucurîndu-ne în chip smintit de fapta noastră, aidoma troienilor care au năruit zidurile Troiei pentru a aduce Calul în cetate. E o faptă nebunească să înlături ipocrizia înlăturînd şi ceea ce-o convoacă: „sinceritatea” oamenilor coborîţi sub pragul ruşinii este o foarte ieftină sinceritate.” C.S. Lewis –Problema durerii, cap. Ticăloşia omului, Humanitas, 2007

Eu mă confrunt zilnic cu astfel de oameni şi ei cred că sunt naturali, ba, mai mult, au aerul că ar fi de bon ton să te comporţi aşa.

Reclame

3 Responses to “Un gînd pe zi”

 1. bogdan Says:

  În anumite vremuri existau acele reguli de etichetă, străbunele codului bunelor maniere de azi, care oricum nu mai este prea cunoscut, prin care oamenii se protejau unii de alții de mitocănii în relațiile dintre ei. Japonezii sunt un bun exemplu referitor la utilizarea etichetei, cu toate că nu se poate să nu fie sesizat caracterul artificial pe care eticheta îl dă relațiilor guvernate de ea în Japonia, caracter ce se vede atunci când sărmanii japonezi se exhibă în locurile unde le este permis acest lucru (anumite cârciumi și în generala anumite tipuri de localuri).
  Totuși, un cod de bune maniere este necesar pentru perpetuarea civilizației, care este ceea ce ne desparte de pe noi de animale.

  • Sorina Says:

   Mă pui în încurcătură. Nici nu pot să te contrazic, dar nici asta nu e esenţial în problema durerii. Trebuie să citeşti cartea. Ţi-o împrumut cu plăcere.

 2. bogdan Says:

  Ok, mersi, o să o iau.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: