Inedit

15 februarie 2010

Istoricitate şi eternitate de C. Noica. O carte inedită. Nişte articole scrise şi publicate de-a lungul timpului de Noica în diverse reviste de cultură. Un punct de vedere despre Cantemir, Maiorescu, Eminescu, Blaga, Eliade, într-o devenire a culturii româneşti. La sfîrşitul cărţii trei articole: Gînduri despre esenţa poesiei, Gînduri colocviale, Însemnări din „Element”, toate publicate în Revista de Istorie şi teorie literară, nr.3-4, 1987.
În Însemnări din „Element”:
Tout désirer, ne rien vouloir, un ideal pe care cred că l-am atins, fără să fi ştiut să mi-l conştientizez aşa de frumos.
Nişte opinii ale lui Noica despre cum să te angajezi bine în cultură cînd n-ai nicio specialitate. Spune aşa: anume citind autori, nu cărţi, ba chiar citind culturi. Cultura greacă se ridică în fond la vreo 70-80 de cărţi. Începi cu Homer, treci la Theogonia lui Hesiod, la o antologie din lirica greacă, la tragici, răsfoieşti cîteva istorii, te pierzi pe două săptămîni în cele douăzeci şi ceva de dialoguri ale lui Platon, studiezi atent o ediţie integrală din Aristotel, citeşti ce găseşti din stoici şi Plutarh, închei cu Plotin. Cultura rusă a sec. 19 nu are decît 50-60 de cărţi. Începi cu Puşkin, treci prin rest şi te opreşti eventual la Leonid Andreev. E mai greu ceva la cultura franceză care numără vreo 300 de cărţi şi pe care trebuie să o citeşti în original.
Tînărul căruia îi expunea toate acestea întreabă entuziasmat:
De ce nu scrieţi un îndrumar pentru tineri? Noica: Pentru că am dat sfatul acesta mai multora şi nu s-au ţinut de el, cum nu ai să te ţii nici dumneata.
Cum nu am să mă ţin nici eu, cum nu o să vă ţineţi nici voi. De unde şi tristeţea asta în cultura noastră…

Reclame

3 Responses to “Inedit”

  1. Bogdan Says:

    Viaţa e scurtă, Sorina … Până la urmă, e bine că citeşti. Ce citeşti …

  2. Bogdan Says:

    Da, ai remarcat în mod inteligent o mare scăpare …


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: