Din nou Saramago

12 ianuarie 2010

Intermitenţele morţii. Un titlu pe o copertă. Deschizi cartea, citeşti, respiraţia devine mai accelerată. Nici nu ţi-a trecut prin minte chestia asta. Citeşti. Starea de spirit ţi se schimbă de la o pagină la alta. E posibil, dar nu e probabil. E un sistem filozofic, fără a avea nimic religios. Explicit, dar nu manifest, antireligios. E strigătul unui disperat sau zîmbetul unui cinic? O analiză socio-politică de fineţe sau o batjocură la adresa neputinţei statale? Dai paginile, citeşti. Nu poţi să laşi cartea, e absolut fascinant, nou, cu toate imperfecţiunile ce par să-l umanizeze extraordinar pe acest scriitor de o luciditate incredibilă. Nu există intrigă, doar răsturnări de situaţie. Intermitenţe ale vieţii, între două capitole, delimitate doar de nişte pagini albe. Dialog continuu, delimitat de virgule. Cu toate astea ştii exact cine vorbeşte. Personaje puţine, bine conturate. Începi să aştepţi. Poate că mai există o speranţă. Nici nu bănuieşti de unde poate să apară. Pe măsură ce citeşti, începi să anticipezi. Totuşi, nu anticipezi corect, nu ai cum, evoluezi de mii de ani în acelaşi sistem, avînd o singură pavăză, cea sufletească. O carte cu o singură concluzie. Iubirea învinge moartea. Moartea se învinge singură, prin iubire. O carte cu un mesaj creştin extraordinar.
A doua zi nu a mai murit nimeni, termină Saramago cartea pe care a început-o cu aceleaşi cuvinte, parcă invitîndu-te să iei lectura de la început.

Reclame

3 Responses to “Din nou Saramago”

  1. Bogdan Says:

    Îmi place recenzia ta. Bravo!

  2. intrecere Says:

    Excelent text. Al tău. Te face să vrei să citeşti cartea indiferent de supoziţii, posibil context sau istoria autorului. Mare lucru să poţi induce o stare de armistiţiu cu contemporaneitatea, mai mult sau mai puţin extinsă.


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: